Alapvető tudnivalók a hüvelyi vérzéssel kapcsolatban

1099
HOZZÁSZÓLÁS:

Hüvelyi vérzés esetén szó lehet rendellenesen bőséges menstruációs vérzésről (menorrhagia – túlságosan bő havivérzés) vagy a menstruáción kívül előforduló vérzésekről (metrorrhagia – méhvérzés).

A menstruáción kívüli vérzés mindig rendellenes, és az esettől függően többé-kevésbé sürgős orvosi vélemény kikérését igényli! Néha nehéz megtudni, hogy menstruációról van-e szó egy olyan nőnél, akinek nagyon rendszertelen a havi vérzése.

Mit kell tenni?

»» Egy olyan nőnél, aki nem rég volt terhes vagy esetleg most terhes (akinek a menstruációja több mint egy hónapja abbamaradt), alhasi fájdalmak, vérzés előfordulása esetén sürgős orvosi konzultációra van szükség, mert fennáll a méhen kívüli terhesség kockázata.

»» Három-hat hónapos terhes nőnél (a terhesség ultrahangos vizsgálattal megerősítést nyert), a vérzés azonnali konzultációt igényel, mert vetélésről lehet szó!

»» Hat hónapos terhességtől kezdve, az összehúzódásokkal kísért vérzés koraszülést tételezhet fel: Sürgősen a szülészetre kell vinni!

»» Terhességen kívül, túl bőséges menstruációs vérzés vagy a menstruációk közötti vérzés esetén késedelem nélkül az orvossal vagy a nőgyógyásszal kell konzultálni!

Diagnózis és orvosi kezelés

Az orvos komplett nőgyógyászati vizsgálatot végez, kenetvétellel a méhnyakról. Amennyiben szükségesnek ítéli hormonarány kimutatást, ultrahangos vizsgálatot, terhességi tesztet, vérvételt kér a diagnózis felállításához.

Ha a vérzés terhességhez kapcsolódik, gyors kezelést indít el!

A túl bő havi vérzést okozgatja hormonzavar, rosszul viselt spirál, túl gyenge dózisú vagy szabálytalanul szedett fogamzásgátló, rosszul alkalmazott hormonkezelés, ritkábban méhbelhártya-gyulladás (a méhnyálkahártya gyulladása). A menstruációk közötti vérzések származhatnak nemi fertőzéstől (ekkor ezeket láz, hasfájás, sárga folyás kíséri), méh rostdaganattól, egyszerű poliptól vagy petefészek cisztától.

A méhnyakrák néhány kis vérzést válthat ki. Klimaxos nőnél szó lehet egy rostdaganatról (fibróma) vagy méhtestrákról.

Fiatalabb lányoknál idegen test bevezetése a hüvelybe, helytelenül szedett terhességi pirula vagy sérülés (nemi erőszak) is lehet a vérzések kiváltója.

1099
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]