Az első menstruáció – Áldás vagy átok-e a kamasznak?

1047
HOZZÁSZÓLÁS:

A legtöbb lány bizonyos félelemmel és aggodalommal várja az első vérzést, sokszor még azok is megijednek az első menstruációtól, akik már alig várják, hogy beléphessenek a nők társadalmába. A félelmek és kétségek azonban rövid ideig tartanak, és a lányok hamar megtanulják, hogyan birkózzanak meg velük. A szülők részéről egy kis figyelem és megértés szükséges, és persze egy-két jó tanács a betét használatáról.

Jobb aktívnak lenni

A serdülő lányoknál olykor erős fájdalom, hányinger, fejfájás, szédülés, vízvisszatartás, mellfájdalom és érzékenység kíséri a menstruációt. Ahogy a hormonális ciklus rendszeressé válik, ezek a tünetek enyhülnek vagy elmúlnak, addig azonban heves, rendszertelen vagy fájdalmas lehet a menstruáció. A ciklust rendszertelenné teheti a stressz, valamint utazás, betegség vagy erőteljes diéta is.

A menstruációs fájdalmak általában meleg vizes palackkal vagy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal enyhíthetők. Jobb ezeket alkalmazni és aktívnak lenni, mint betegségtudattal otthon tölteni a nehéz napokat. A menstruáció előtti enyhe feszültség normális, nem szükséges kezelni.

Hormontartalmú gyógyszerek szedése csak akkor indokolt, ha a menstruáció különösen erős vagy rendszertelen, illetve ha betegségérzetet kelt. Kevésbé súlyos esetekben jobb megelégedni az olyan, természetes szerekkel, amilyen a ligetszépeolaj.

Pörsenések

Fiúk és lányok számára egyaránt megkeseríthetik a kamaszéveket, mert feszélyezik őket, megingatják önbizalmukat. Ezek azonban később rendszerint maguktól elmúlnak.

Társaság

Serdülőkorban a lányok és fiúk már sokkal inkább keresik egymás társaságát, mint tették korábban. Igénylik a csoportos együttléteket, mert kortársaik között új barátokra tehetnek szert, és a felnőttek távollétében zavartalanul gyakorolhatják a társas élet fortélyait. Az okos szülő igyekszik biztonságos találkozási helyeket felkínálni a társaságnak, és a többibe nem szól bele, ha nem muszáj.

Aggodalmak a mell miatt

A lányok gyakran aggódnak amiatt, hogy az egyik mellük gyorsabban fejlődik, mint a másik. Ez a különbség a hormontermelés állandósulása után rendszerint eltűnik. Kisebb méretbeli eltérés ugyan megmaradhat, de ez már nem igényel kezelést.

A pubertás során bekövetkező hormonális változások következtében egyes fiúk melle is kissé nőiessé válik. Ez az állapot általában kezelés nélkül elmúlik. Rendszerint elegendő, ha a szülő megnyugtatja gyermekét, hogy ez nem a férfiasság hiányának vagy a homoszexualitásnak a jele.

Súlyproblémák

A csípőben és mellben kikerekedő, nőies alakot öltő tizenéves lányok gyakran aggódnak amiatt, hogy elhíznak. A súlygyarapodás lökésszerűen következik be – vannak, akik 9 kg-ot is felszednek az első menstruáció táján, amit nem könnyű lelkileg feldolgozni.

A gyors súlygyarapodás azonban normális jelenség, az ösztrogén hormon okozza, így bár sok lány fogyókúrázni kezd, az evés visszafogása nemigen segít. Sajnos néha a hízástól való félelem olyan erős, hogy a leány – esetleg fiú – drasztikus fogyókúrához folyamodik, és elhatalmasodik rajta az idegi eredetű “fogyókúra kór”, más néven anorexia.

A legtöbb serdülő számára a jó alak és jó közérzet megőrzéséhez elég, ha jól kiegyensúlyozott étrenden él, azaz sok rostot, kevesebb édességet fogyaszt, kerüli az alkoholt, és rendszeres testmozgást végez. A testsúly miatti aggodalom a növekedéssel és a felnőttkori testarányok kialakulásával enyhül vagy megszűnik.

Önkielégítés

Sok fiatal bűntudatot érez az önkielégítés miatt, vagy aggódik azért, hogy ez ártalmas az egészségre. Föl kell világosítani őket arról, hogy az önkielégítés a biztonságos szex egyik természetes formája. Nemcsak a szexuális feszültséget enyhíti, hanem mindkét nem esetében segít abban is, hogy a serdülő megértse teste reakcióit, és hogy felnőttkorában majd boldog szexuális életet élhessen.

Az énkép zavarai

A serdülés során bekövetkező változások teljesen összezavarhatják a tizenéveseket. A barátok és a társadalom talán már felelősségteljes felnőttként kezeli őket, míg szüleik még mindig az engedelmességet és az otthoni szabályokhoz való feltétlen igazodást várják el tőlük. Sok serdülő elutasítja szülei hitét, elveit, értékrendjét, de szüksége lenne támaszra és útmutatásra, mert még nem biztos a saját értékrendjében. Súlyosbítják a helyzetet a serdülőkori szexualitás erős ingadozásai; ez tovább növeli a tizenévesek bizonytalanságát.

A serdülők énképét egyre inkább a barátok, és nem a szülők határozzák meg. A barátok értékítélete nem úgy, mint a szülői szeretet, a rátermettségtől és a személyiségtől függ. Feszültség és szorongás forrása lehet a serdülő számára, hogy a baráti kör befogadja-e.

A legtöbb fiatal jól kialakult énképpel kerül ki a serdülőkor zűrzavarából. Csak kevesen vannak köztük, akik továbbra sem bíznak önmagukban és másokban, különösen a másik nemhez tartozókban, és nem tudnak kapcsolatokat létesíteni. Ők zárkózottá, olykor az alkohol vagy a kábítószerek rabjává válnak. Nekik sokat segíthet az együtt érző tanácsadás, de még többet a megértő, segítőkész család.

Amikor elkél a segítség

Az összetartó, szeretetteljes és elfogadó család, a barátok támogatása, a mentorok példája általában elejét veszi annak, hogy a tizenévesek életkori problémái állandósuljanak. Ám ha ez a biztonságot nyújtó háttér hiányzik, a tizenéves könnyen bajba kerülhet. Rendszerint még ilyenkor is elegendő segítség a beszélgetés, a bátorítás és a türelem. Orvosi beavatkozásra csak nagyon ritkán – például hormonális eltérések esetén van szükség. Súlyosabb érzelmi és viselkedési zavarok esetén indokolt lehet a pszichoterápia, ha a környezet a fiatalt idejében szakrendelésre küldi, a kezelés eredményesebb.

1047
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]